Ev Tadilatına Nasıl Başlanmalı?
Yeni bir eve taşınmak ya da eski evinizi yenilemek, yapılacak ev tadilatı açısından sizi korkutmasın. Ev tadilatı meşakkatli ve uzun süren bir iştir fakat planlı bir şekilde hareket ederseniz bu süreç keyifli bir hale gelebilir. Bazı tadilat işleri diğerlerine göre daha uzun sürebilir ya da etrafı daha çok kirletebilir. Bir tadilat şirketiyle çalışmıyorsanız tadilat planınızı iyi bir şekilde yapmanız gerekmektedir.
Öncelikle evdeki ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz, bu işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Birinci ve en önemli aşama olan ihtiyaç belirleme sayesinde, tadilat sırasını daha rahat oluşturabilirsiniz ve zaman kazanırsınız. İstediğiniz ve ihtiyacınız olan değişikliklerden emin olursunuz.
Tadilat işlerine başlamadan önce piyasa araştırması yapın. Bunu yaparken işçilik, malzeme maliyeti ve tamamlanma süresi gibi durumları göz önüne alın. İnternetten ya da çevrenize sorarak genel maliyeti öğrenebilirsiniz. Böylelikle elinizde aşağı yukarı bir inşaat maliyet hesabı olacaktır.
İhtiyaçlarınızı belirleyip, projenize karar verdikten sonra eğer listenizde su ve elektrik tesisatı gibi kırıp dökme gerektiren işler varsa oradan başlamalısınız. Özellikle elektrik tesisatı yapılacaksa eşyalarınızın nereye geleceğine, nerede priz ihtiyacınız olacağını vs. planlamalısınız. Su ve elektrik tesisatı yapılırken fayansların, duvarların ve yerlerin kırılması gerekir. Örneğin boya-badana gibi bir işten sonra tesisat yaptırmak isterseniz bu sizi hem zaman hem de para kaybına uğratır.
Tesisat işlerinizi tamamladıktan sonra önceliğiniz su ve ısı yalıtımı olmalıdır. Oldukça kritik olan su sızıntısı durumu ya da ısınma sorunu ertelenmeden halledilmelidir. Gelecekte olumsuz bir durumla karşılaşmamak ve pişman olmamak için gerekli önlemleri önceden almalısınız.
Mutfak ve banyonun; salon ve diğer odalara göre kıyaslandığında daha fazla iş çıkardığı ortadadır. Diğer odalar için zemin döşemesi, boya-badana yeterli olsa da; mutfak ve banyoda makine giderlerinin hazırlanması, gerekli yerlere seramik döşenmesi ve tezgah montajı gibi zorlu işler vardır. Zemin ve duvarları kirleten bu işleri tamamladıktan sonra eviniz ince işlere başlamak için hazır!
İnce iş olarak adlandırılan ve en sona bırakılan detaylı işlere başlamadan evinizin ana tadilatında bir sorun çıkmayacağından emin olun. Çünkü ana tadilatta bir sorun çıkarsa ince işler için harcadığınız emek boşa gidebilir. İnce işler için de kendinize bir sıralama yaparsanız daha iyi olacaktır. Önce daha kaba tadilat işlerinden başlayın. Örneğin alçıpan uygulamaları veya boya-badana vs. gibi. Duvar kâğıdı yapmak istiyorsanız boya-badanadan sonra yapmanız en mantıklısı olur.
Listenizi ve planınızı yaptıktan sonra buna uygun hareket etmeniz işinizi kolaylaştıracak; size zaman ve paradan tasarruf ettirecektir. Zor bir çile gibi gelen ev tadilatı işlerinden de zevk almanızı sağlayacaktır!
0 comments